| DIABETES | GTF | PRODUK | PROSES PULIH | FAQ | TEMPAHAN | HALAL |PROFILE SYARIKAT | BULETIN |

|ARTICLE 1 | ARTICLE 2 | ARTICLE 3 | TESTIMONIAL 1 | TESTIMONIAL 2 | TESTIMONIAL 3 |

PRODUK INI DIBUKTIKAN DENGAN UJIAN MAKMAL MELALUI KAEDAH BIOTECHNOLOGY.
SMS/WHATSUP SAYA : SHAHRUDDIN MOHAMAD NOR, 017-5760162
EMAIL : ppmshah(@)gmail.com

Rabu, 21 Mei 2008

Mengapa Suplement GTF Kromium Diperlukan?

Dr. Walter Merts menyatakan :
"Diabetes Jenis II bukan satu penyakit. Ia adalah disebabkan oleh kekurangan elemen semulajadi yang dikenali sebagai GTF"

Prof Dr Frank Mao Chia-Hung, Ijazah Kedoktoran (PhD) dalam Endokrinologi dan pakar produk susu, mengenalpasti bajawa punca-punca diabets adalah :
lebih drp 80% - kekurangan GTF Kromium
10% - kekurangan reseptor insulin
5%-10% - kekuranga insulin

Kekurangan GTF kromium telah terbukti berkait rapat dengan Diabetes jenis II, diabetes kehamilan dan diabetes aruhan ubat.

Ia juga dikaitkan dengan peningkatan tahap kolestrol, masalah peredaran darah, serangan sakit jantung, strok, artherosklerosis dan lain-lain penyakit serius.

Justeru, penambahan GTF kromium adalah penting dalam pencegahan dan rawatan begitu juga dengan penyakit-penyakit lain.

Mekanisme GTF Kromium dan Tahap Pengurangan Dalam Badan

GTF kromium merangsang aktiviti-aktiviti biologi insulin dan meningkatkan kepekaan reseptor insulin. ia membolehkan pembentukan ikatan kuat antara insulin serta reseprot-reseptornya dan ini membenarkan glukos darah memasuki sel-sel badan kita dengan lancar

Pengurangan GTF Kromium Dalam badan
Secara purata, pengambilan harian GTF kromium adalah kurang daripada 20% daripada yang diperlukan oleh badan kita. Di samping itu, badan kita hanya mampu menyerap 05-2% GTF kromium daripada makanan yang dimakan.

Pengambilan GTF kromium yang tidak cukup dan kehilangannya ynag berlebihan disebabkan:
1. Penuaan
2. Obesiti
3. Beban kerja (stress)
4. Diet rendah protein
5. Kehamilan
6. Pembedahan
7. Ketagihan Alkohol
8. Penyakit

Ini semua akan mengurangkan GTF kromium dalam badan kita

Melalui kajian, tahap GTF kromium dalam tubuh kita akan menurun mengikut umur. Apabila tubuh kita kekurangan GTF kromium, glukos tidak dapat masuk ke dalam sel dengan efektif. Glukos ini akan berkumpul dalam salur darah dan menjadi punca kepada pelbagai penyakit.

Apa itu GTF

Faktor Toleransi Glukosa atau Glukose Tolerance Factor (GTF) telah ditemui oleh Dr Walter Mertz, seorang Ketua Penasihat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pengarah institut Pemakanan Manusaia, jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA). GTF adalah satu sebatian yang dibentuk daripada bahan biologi aktif trivalen kromium, vitamin dan asid amino.

GTF Kromium wujud dalam semua tisu manusia dan memainkan peranan yang penting dalam mengawal atur metabolisme glukosea, protein dan lemak.

Dr Mertz mendapati nutrien yang diperlukan oleh manusia daripada makanan boleh ditukarkan kepada GTF dalam badan dan seterusnya akan bergabung dengan insulin untuk menghantar glukosa dalam darah ke dalam sel.

Proses ini seterusnya merangsang metabolishme glukosa untuk ditukarkan kepada tenaga yang digunakan bagi membolehkan setiap tisu organ menjalankan fungsi masing-masing dengan berkesan seperti menyokong fungsi berfikir dan memori tisu otak, menguatkan fungsi pendetoksinan tisu hati dan fungsi sel tisu buag pinggang untuk menyingkir toksin.

Isunya sekarang ialah pengambilan makanan oleh masyarakat kita kebanyakannya tidak seimbang. Ketidakseimbangan ini menyebabkan bahan nutrien yang digunakan untuk membentuk GTF adalah terjejas.

Pengeluaran tanaman atau makanan daripada ladang yang menggunakan baja kimia melalui penggunaan nitrogen, fosforus dan kalium boleh menyebabkan kehausan unsur surih atau nutrien dalam tanah. Ketidakcukupan unsur surih dalam tanah menyebabkan penghasilan makanan oleh tananam yang tidak cukup unsur nutrien.

Sudah sampai masanya kita kena berfikir, bagaimanakah untuk mengoptimumkan pembentukan GTF dalam badan ini?

Isnin, 19 Mei 2008

TESTIMONIAL 3


Jenny Tan Heah Tin


Before Consuming The Product
My friend recommended me to try GT&F Milk Powder as I was suffering from several chronic illnesses.

After Consuming The Product
After taking it for 3 days, my 3 year’s incurable “eye allergy (sensitive) syndrome” (tear kept coming out) was finally cured. 30 years ago, I was hit by a car and often felt dizzy. I tried this product to test its effectiveness as well . Initially I felt more dizzy after taking this product. However, after 2 weeks, the dizziness was gone. Similarly happened to my hand as well, I was continually suffering pain after the car accident but now it is cured. My “incurable legs rheumatic arthritis” that I suffered for the last 30 years is also cured now after taken this miraculous GT&F Milk Powder.
There was once I had high fever and visited a doctor who had prescribed medication for me. However, I was careless and accidentally left my medicine in the cab. With no other choice but to take the GT&F Milk Powder hopeful to cure my high fever. After taking 3 sachets per day and once in every 2 hours, my fever was gone within a day. This product was really good and wonderful.

TESTIMONIAL 2


Hoon Suh Yih

Before Consuming The Product
My mother in-law had diabetes. She only required to take half a diabetes tablet each day when I first met her. But now she had gradually increased to take 2 tablets. According to the doctor, she might need insulin injection if her condition got worst. After learning that GT&F Milk Powder might be able to help her diabetes condition, I bought one box of the product for her to try.

After Consuming The Product
After taken the product for 2 months, the first good sign of improvement was that she could sleep throughout the night without waking up in the mid-night to urinate. After continuing this product for a few more months, her blood glucose level had significantly improved. Yesterday I brought her for check-up and according to the doctor, her blood glucose level was better than most youngsters’. She was really happy that GT&F Milk Powder could help her to re-gain her health and she no longer have to limit herself from eating many foods that she likes.

Sabtu, 17 Mei 2008

MENGAPA PESAKIT KENCING MANIS MEMERLUKAN GTF AGENT

APA ITU GTF?

GTF ialah singkatan kepada glucose toletance factor. GTF wujud dalam semua cell dalam badan manusia, dan berfungsi utama sebagi penstabil metabolism gula dalam badan. Ini kerana ia membawa glucose kepada semua cell dalam badan dalam hal menyelaraskan insulin dan insulin receptors, dan dikenali sebagai "Glucose Tolerance Factor".

GTF mesti co-exist bersama insulin to mengaktifkan insulin receptors. GTF ialah material ynag complex yang mengandungi asa Trivalent chromium bercampur mineral, vitamin dan acid amino.

Manusia biasanya memperolehi trivalent chromium daripada makanan. Trivalen chromium ini akan ditukar kepada GTF dan membantu dalam mengekalkan tahap metabolism glucose dalam badan. Jika individu menderita akibat kekurangan Trivalent Cromium ynag berpanjangan, badan mereka akan mengjasilkan kurang GTF, dan glocose akan diserap melalui sistem penghadaman dan tidak dipindahkan kepada cell dan ditukar kepada tenaga.

Disebabkan highly concentrated blood sugar tidak boleh di diserap semuanya kepada buah pinggang, individu itu akhirnya akan menghadapi clinical symptom of diabetes atau tanda-tanda awal kencing manis. Pada peringkat awal ini kadar gula berlebihan dalam badan akan dibuang ke urine. Peringjkat ini GTF amat diperlukan dan memainkan peranan penting dalam menyerap glocose oleh buah pinggang kita.


Whenever the blood sugar concentration is higher than normal for a long period of time, there will be a large increase in GTF consumption as the body attempts to reabsorb excess glucose. GTF that has performed its function is excreted into the urine by the renal tubules, which severely depletes the body’s supply of trivalent chromium and causes the gradual loss of kidney function. This is one of the main reasons why diabetes occurs. Apart from this, overwork, pregnancy, obesity, old age, alcoholism, surgery, and disease may accelerate the loss of chromium from the body and worsen chromium deficiency. By making it harder for blood sugar to enter cells, chromium deficiency will induce the clinical symptoms of Type II diabetes.

Glucose Tolerance Factor (GTF) is sometimes also known as “insulin booster.” Insulin must interact with GTF and insulin receptor to successfully send glucose into cells so it can be converted to energy. GTF can therefore be said to boost the biological activity of insulin and enhance the insulin receptors’ sensitivity.

By promoting the binding of insulin and insulin receptors and increasing the permeability of the cell membrane, GTF enables blood sugar to enter cells.

GTF thus helps insulin accomplish its function of reducing blood sugar. As long as the elements of insulin, GTF, and insulin receptors are functioning properly, insulin can play its role as the body’s sole hormone responsible for reducing blood sugar. But if any one of these three elements is missing, hypoglycemia and diabetes will occur. Among diabetics, 5~10% lack insulin, roughly 10% lack insulin receptors, and the remaining 80% lack GTF. Most people with diabetes got that way mainly due to a lack of GTF.

Article source: Dr. Mao Chia-hung (Doctor of endocrinology, University of Wisconsin)

KESAN SAMPINGAN AKIBAT PENGAMBILAN DRUG (UBAT HOSPITAL)

Ketika ditemubual, Pengarah Perkhidmatan Kesihatan Kementerian Pertahanan Maj Jen Dato (Dr) Sulaiman Bin Abdulan telah mendapati bahawa Pusat penyelidikan dan Diabetis di United Kingdom telah menemui risiko "kompikasi kapilari" yang mampu dikurangkan jika pesakit diabetik mangawal tahap gula dengan ketat.

Kurangkan angiopathy major dan minor

Penemuan lain oleh pusat tersebut adalah dengan kawalan ketat terhadap paras tekanan darah (sasarkan kurang daripad 130/70 mmHg), risiko "komplikasi major dan minor kapilari" dapat dikurangkan.Pusat tersebut juga menekankan bahawa pesakit diabetik perlu diberikan perhatian lebih terhadap penglihatan dan perlu menjalani pemeriksaan sama ada mengalami retinopathy atau tidak.Maj Jen Dato (Dr) Sulainman Bin Abdullah juga memberitahu bahawa penyakit kaki pada pesakit diabetik adalah merupakan masalah yang serius. Mereka sepatutnya mendapatkan nasihat pakar dengan lebih kerap bagi memeriksa keadaan kaki mereka kerana mereka kerap mengalami:

*sakit kaki berdenyut

*Ulser atau otot mati

*Neuropathy pada kaki

Kawalan ketat pengambilan diet

Pengambilan makanan yang dikawal ketat adalah salah satu cara yang penting untuk mengawal diabetes daripada bertambah teruk dan dapat menurunkan tahap gula darah.

*Kurangkan pengambilan makan tinggi kalori dan kurangkan pengumpulan lemak pada tubuh dan kekalkan berat tubuh ideal.

*Kurangkan pengambilan makanan berlemak untuk melambatkan pembentukan atherosclerosis.

*Kurangkan mengambil makanan manis untuk mengelakkan peningkatan kuantiti gula darah.

*Meningkatkan pengambilan sayur-sayuran, terutamanya sayuran tinggi serat, untuk membantu menurunkan tahap gula darah. Selain itu, ia juga untuk membantu mengelakkan penurunan gula secara tiba-tiba kerana penurunan gula darah secara mendadak akan menyebabkan hipoglisemia.

UBAT MENURUNKAN GULA DARAH

Terdapat beberapa jenis ubat yang digunakan untuk menurunkan tahap gula darah dan ubat yang paling penting adalah ubat daripada kumpulan sulphonylureas dan kumpulan biguanides.

Sulphonylureas

Mekanisme ubat kelas ini adalah untuk menambahkan semula perembesan insulin. Dalam erti kata yang lain, alpha sel pada pankreas pesakit masih berupaya mengeluarkan sedikit insulin tetapi amaun tersebut tidak mencukupi. Oleh itu, kumpulan ubatan ini akan mengglakkan perembesan insulin daripada pankreas. Terdapat beberapa jenama dalam pasaran daripada kumpulan ini tetapi kesan therapeutikny tetap sama.

Kesan Sampingan
*Risiko tekanan darah rendah pada pesakit yang berumur yang mana mengambil ubat ini dalam satu tempoh yang agak lama. Oleh itu, ubat kelas ini mestilah dipreskripsikan oleh pakar perubatan terlebih dahulu.

*Ubat kelas ini mengallakkan penambahan berat badan. Keadaan ini semakin teruk pada pesakit yang obes yang mana kegemukan boleh menyebabkan peningkatan kerintangan insulin dalam badan. Ini disebabkan oleh sel diliputi oleh lapisan lemak. Oleh yang demikian, ia menyebabkan pankreas sukar untuk membuka "pintu" (reseptor) pada sel untuk membenarkan gula darah memasuki sel tersebut.

Biguanides

Ketika ini, terdapat satu sahaja jenama di pasaran untuk kumpulan ubat ini iaitu, Metformin. Tindak balas ubat ini adalah untuk mengurangkan sumber gula darah, yang mana ianya membantu insulin untuk membenarkan lebih banyak gula darah memasuki sel. Pada masa yang sama, ubat ini juga dapat menguatkan tisu dalam badan manusia oleh itu lebih banyak gula darah dapat digunakan. Ubat daripada kelas ini mempunyai beberapa kebaikan berikut:

*Sesuai untuk pesakit diabetik Jenis 2.

*Sesuai untuk pesakit diabetik yang obes. Ubat ini adalah ubat pertama yang menjadi pilihan pakar perubatan untuk diberikan kepada penyakit diabetik.Kesan sampingan ubat kelas ini adalah ketidakselesaan pada perut dan usus. Justeru, ubat ini perlu diambil selepas makan. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai masalah buah pinggang tidak boleh mengambil ubagt ini.

Thiazolidinediones

Ubat kelas ini berupaya meningkatkan sensitiviti insulin. Dengan kata lain, ia membantu gula darah memasuki sel denganlebih mudah. Jika ubat sulphonylureas dan biguanides tersebut tidak dapat menurunkan gula darah dengan efektif, maka Thiazolidinediones digunakan.

Acarbose


Tahap gula darah sudah semestinya meningkat selepas pesakit mengambil makanan. Ubat kelas ini berupaya menurunkan tahap gula darah tinggi selepas makan.Kesan sampingannya adalah kembung perut.

Insulin


Hampir 25% pesakit diabetik memerlukan suntikan insulin. Insulin merupakan hormon polipeptida. apabila insulin bertemu dengan asid gastrik, ia menjadi tidak efektif. Oleh itu, pesakit perlu memasukan insulin ke dalam badan melalui suntikan.Selepas suntikan insulin, tahap gula darah pesakit akan dipantau. Tahap gula darah ketika kenyang adalah 4mmol/L hingga 9mmol/L. Kebanyankan pesakit sepatutnya menggunakan insulin pada kesan pertengahan dan melakukan suntikan insulin 2 kali sehari.Ubat-Ubat yang di senaraikan di atas adalah kaedah yang berlainan untuk mengurangkan tahap gula darah bagi pesakit diabetik. Walau pun terdapat kesan terapeutik yang tinggi, setiap jenis ubat mempunyai kesan sampingan.

Kamus kecil

Ujian Double-blind

Ujian Double-blind merupakan keadaan eksperimen yang istimewa di mana kedua-dua penyelidik (atau doktor) dan peserta (atau pesakit) tidak mengetahui prosedur eksperimen dan ubat yang diambil. Oleh itu mana-mana pesakit yang mendapat kesan placebo semasa eksperimen dapat dielakkan.

Perkaitan antara Faktor Toleransi Glukosa dan diabetis

Faktor Toleransi Glukosa (GTF) kebiasaanya hadir dalam pelbagai tisu dalam badan manusia. Fungsi utamanya adalah untuk mengekalkan metabolisme gula dalan badan. Dengan koordonasi insulin dan reseptor insulin, faktor toleransi glukosa akan mengangkut glukosa dari darah ke sel-sel dalam badan manusia. Faktor Toleransi Glukosa merupakan bahan semulajadi yang diperlukan oleh insulin untuk mengaktifkan reseptor insulin. Faktor Toleransi Glukosa mangandungi bahan seperti vitamin, mineral dan asid amino dengan trivelen kromium sebagai elemen pusat.Ketidakcukupan pengambilan trivalen kromium pada satu tempoh yang lama akan menyebabkan pengurangan Faktor Toleransi Glukosa yang dihasilkan secara semulajadi oleh badan. Oleh sebab itu, kerintangan insulin dan simptom klinikal diabetes terbentuk. Kehadiran gula yang berlebihan dalam urin akan memerlukan lebih banyak lagi Faktor Toleransi Glukosa. Ini membawa kepada kekurangan trivalen kromium yang serius dan akhirnya menyebabkan kehilangan fungsi buah pinggang. Ini juga merupakan penyebab utama pesakit kencing manis turut mengalami masalah buah pinggang.Kekurangan trivalen kromium akan membawa kepada kerintangan insulin yang memberi kesan kepada kenormalan metabolisme. selain daripada pembentukan diabetis, ia juga memberikan simptom klinikal seperti tahap gula darah yang abnormal dan penyakit kardiovascular.

Susu Tepung Faktor Toleransi Glukosa

Pada 15 Januari 2006, kumpulan pelawat Malaysia telah mengadakan lawatan ke Taiwan untuk mengetahui tentang pembangunan susu tepung yang dihasilkan khususnya untuk pesakit diabetik Susu Tepung GT&F yang mengandungi Faktor Toleransi Glukosa.

Dr. Kuo Shi-Wen, pakar dalam endokrinologi dan metabolisme di Hospital Taipei City Xindian Tzu Chi,sebagai ketua pasukan ujian double blind yang mengunnakan Susu Tepung Faktor Toleransi Glukosa telah dilakukan. Keputusan ujian sungguh menakjubkan. Seramai 156 pesakit diabetik jenis 2, lelaki dan perempuan telah melalui ujian ini. Hasil ujian mendapati tahap gula telah menurun secara signifikan selepas 4 bulan mengambil susu tepung ini. Pada waktu yang sama, keadaan kerintangan insulin kebanyakan pesakit telah menunjukan perubahan yang baik.

Keputusan eksperimen double blind telah mendapat pujian pada Konferens Diabetes Antarabangsa 2004 dan keputusan tersebut telah diterbitkan dalam "Jurnal Antarabangsa amalan Kinikal."

Eksperimen di Universiti Kebangsaan Chung Hsing

Prof Jei-Fu Shaw, presiden University Kebangasaan Chung Hsing, doktor falsafah dalam bidang biokimia dan ialah ahli fellow Persatuan Sains Lanjutan Amerika (AAAS).

Pihak university menjalankan kajian ke atas tikus dengan mengunakan Susu Tepung Faktor Toleransi Glukosa. Selepas 4 bulan, mereka juga mendapati Susu Tepung Faktor Toleransi Glukosa berupaya mengawal diabetis daripada melarat dan menurunkan tahap gula darah tanpa sebarang kesan sampingan.

Terjemah dari Sin Chew Jit Poh bertarikh 21hb Mar 2006 (Bahagian 2)